28 martie 2017

Impresii din fosta RDG

Am vizitat fosta RDG. Germania de Est fiind sinonim cu zona de ocupatie sovietica si apoi cu teritorul ocupat de RDG care cuprindea landurile Mecklenburg-Vorpommern, Brandenburg, Sachsen-Anhalt, Sachsen, Thüringen si Berlinul de Est. Dupa Reunificarea Germaniei în 1990, prin Germania de Est sau Noile Landuri Germane se subințelege fostul teritoriu al RDG. Am vizitat orasele Leipzig, Dresda si Chemnitz, dar si o parte din zona rurala din sudul Chemnitzului.


Inca de la iesirea din Franconia Superioara s-a simtit diferenta dintre RDG si RFG. Pe autostrada care duce spre Leipzig, dar si pe restul autostrazilor din zona, se simte un disconfort, o vibratie continua, o senzatie de vapor. Autostrada a fost relativ goala, dar a fost si weekend. Infrastructura rutiera este la fel de bine pusa la punct ca in restul Germaniei, insa pare de o calitate inferioara. Stiu ca dupa unificarea din 90 guvernul Germanei a investit mult in fosta RDG, dar tot se simte o diferenta.

In toate orasele vizitate m-am plimbat doar prin zona centrala, insa ca sa ajungi acolo, trebuie traversata o parte a orasului, inclusiv periferii. Atat Leipzigul, cat si Dresda, au fost bombardate masiv in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Din punctul meu de vedere, toate aceste trei orase vizitate se aseamana cu orasele din Romania din Banat si Transilvania. Se imbina arhitectura veche cu constructiile comuniste. Fara sa incerc sa fiu critic, trebuie sa spun ce am vazut. Zona centrala foarte bine pusa la punct, curata, cladiri renovate si ingrijite, nu foarte multi turisti, iar pe strada se aude in general limba germana. O limba germana putin mai ciudata, dar pe care o poti intelege cu usurinta. Oamenii din partea aceasta a Germaniei par mai simpli, dar parca cu mai multe griji si probleme.  Cu cat te departezi insa de centru, se resimte diferenta dintre cele doua Germanii, apar tot mai des cladiri cu tencuiala cazuta, neingrijite sau care stau sa cada sau gropi mai multe in asfalt. Asa cum spuneam, se aseamana cu orasele din Romania.

In aceste orase am gasit unul din simbolurile Germaniei de Este, Ampelmännchenul lui Peglau, omuletul cu palarie de pe semafoare.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu