04 iulie 2009

Limbajele iubirii

1.Cuvintele de incurajare
Daca partenerul/prietenul/colegul..vorbeste acest limbaj efectul va fi cu atat mai mare.Daca nu complimentele sigur nu il vor deranja.
2.Timpul acordat
Chiar daca 2 oameni petrec mult timp impreuna fizic ,uneori ii desparte un univers.Asadar este vorba de timpul in care intreaga atentie ii este acordata si nu tv[in cazul unei seri acasa],peisajului[ la o plimbare in parc],celorlalati[la o iesire cu prieteni].
3.Primirea de daruri
Darul este simbolul faptului ca s-a gandit la noi ,indiferent de valoarea lui materiala.Cineva care acest limbaj se va bucura si de o floare.Mai exista un dar pe care si-l doreste oricine si anume darul prezentei de sine.
4.Serviciile
Se refera la lucrurile pe care aceea persoana doreste sa le faci.Lucruri banale precum spalatul vaselor,aranjatul hainelor in dulap ,plimbatul cainelui ii fac sa se simta pretuiti.
5.Mangaierile fizice
Pentru aceste pesoane o imbratisare nu poate fi inlocuita niciodata de un cuvant de incurajare,daruri sau servicii.
Fiecare dintre noi are unul din aceste limbaje.De exemplu in perioada de la inceputul unei relatii[de iubire,prietenie] fiecare foloseste toate aceste limbaje si tocmai de aceea totul este bine.Apoi in timp fiecare revine la limbajul lui dominant,uneori inconstient si astfel apar probleme.Uneori oamenii folosesc fata de ceilalti limbajul propriu.
Pentru a afla limbajul nostru sau a celorlalti ganditi-va:
-la ce a fost deosebit din ce a facut celalalt cand te-ai simtit atat de bine
-ce anume din ce nu primesti te supara cel mai tare
-in ce fel iti exprimi iubirea
Deci tu in care din aceste limbaje comunici?[pot exista 2 dar unul va fi dominant]
Pe scurt din Cartea "cele 5 limbaje ale iubirii" de Gary Chapman

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu